Menu

Duyurular


SP1 Raporları Hakkında

SİRKÜLER NO:23.1 / 990-768 = 22/12/2021


İlgi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Gemi Trafik ve Kılavuzluk Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’ndan alınan 22.12.2021 tarihli ve E-61673760-622.99-121112 sayılı yazısı.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden alınan ilgi yazıda;


‘’İlgi : Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün 17.12.2021 tarihli ve E-19463099-130.04.03-82580 sayılı yazısı. 

Bilindiği üzere, Türk Boğazları’ndan geçiş yapacak gemilerin Seyir Planı-1 (SP-1) bildirimleri 1 Temmuz 2021 tarihinden bu yana Liman Yönetim Bilgi Sistemi (LYBS) uygulamasına eklenen "Sefer Planı İşlemleri" menüsü kullanılarak gerçekleştirilmededir.

Ancak bu bildirimlerde sehven olduğu düşünülen hatalar gözlemlenmiştir. Karşılaşılan ana hatalar aşağıda detaylandırılmıştır :

Geçiş Yapılacak Boğaz'ın ve Yönün Doğru Seçilmesi

SP-1 Raporunda kalkış ve varış limanları dikkate alınarak geçiş yapılacak Boğaz'ın ve geçiş yönünün doğru seçildiğinden emin olunmalıdır. Örnek olarak Rusya'dan kalkıp İtalya'ya giden bir gemi için İstanbul ve Çanakkale Boğazı seçili olmalıdır.

Yük Girişleri

Yük bilgileri Kargo Bilgileri ve Tehlikeli Madde Bilgileri olmak üzere 2 bölümden oluşmakta. Tehlikeli olsun olmasın yüklü bir gemi için önce kargo bilgilerinin dolu olması gerekmektedir. Tehlikeli yük ise Tehlikeli Madde Bilgileri bölümüne ayrıca girilmelidir. Örnek vermek gerekirse tehlikeli bir yük taşıyan tanker için, kargo bilgileri doldurulduktan sonra (30.000 ton Genel Kimyasal Sıvı) ayrıca Tehlikeli Madde Bilgilerine giriş yapılmalıdır. Sadece Tehlikeli Madde Bilgileri doldurulmuş olup, Kargo Bilgileri boş bırakılmış olmamalıdır.

Tehlikeli Yük Bilgilerinin Girişi 

Dökmeci gemilerle katı halde taşınan tehlikeli yükler için Katı Dökme Yük (IMSBC)'den,

Sıvılaşmış gaz taşıyan Lpg/Lng ler için Dökme Sıvılaşmış Gaz (IGC)'den,

Dökme kimyasal sıvı taşıyan tankerler için Dökme Sıvı Yük (IBC)'den,

Paketli tehlikeli yük taşıyan konteynerler için Paketlenmiş Tehlikeli Yükler (IMDG)'den,

Petrol ve türevlerini taşıyan tanker için ise Petrol ve türevleri (Marpol Annex-1)'den,

Tehlikeli yük beyanı yapılmış olmalıdır. Tehlikeli yük kısmına girilen yükler ayrıca kargo bilgileri kısmına da girilmiş olmalıdır. Örnek vermek gerekirse bir petrol tankeri için IMDG Klas-3 tehlikeli yük beyanı yanlıştır. IMDG kod kapsamı sadece paketli tehlikeli yükler için kullanılmaktadır.

Geçen süre zarfında yeterli aşinalığın sağlandığı düşünülmekte olup, başta yukarıda değinilen eksiklikler olmak üzere benzeri eksik veya hatalı raporlamalarda SP-1 raporunun reddedileceğini ve konunun ilgililere duyurulması hususu,’’

 

Bildirilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

 

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

  

 

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter


 

 

 

Ek: İlgi Yazı


Dağıtım: Tüm üyelerimiz