Menu

Duyurular


NCTS Damga Vergisi

SİRKÜLER NO: 8.7 / 203-149 = 01/04/2021 


İlgi: T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 28/03/2022 tarih ve E-96603261-120.99-00073216421 sayılı yazısı.

 İlgi yazıda;

 “NCTS Sisteminde tescil edilen transit beyannameleri için tahakkuk eden damga vergilerinin elektronik olarak tahakkuk ve tahsilinin sağlanmasını teminen Bakanlığımızca yapılan çalışmalar kapsamında transit beyanının oluşturulması esnasında damga vergisine ilişkin;

 

0. Damga Vergisinden Muaf İşlem (damga vergisinin 0 olması durumu)

1. Damga Vergisi Ödenecek

2. Damga Vergisi İstisnası Var

3. Damga Vergisi Deftere Kayıt Edilecek

 

Şeklinde seçenekler oluşturulmuş ve bunlardan birinin seçilmesi zorunlu hale getirilmiştir,

Söz konusu uygulama kapsamında; 1 numaralı seçenek seçilerek damga vergisinin ödeneceğine ilişkin yükümlüsünce beyanda bulunulması halinde LRN numarası esas alınarak tahakkuk oluşturulacak ve bankalar aracılığıyla da elektronik ortamda ödeme yapılabilecektir.

0 veya 2 numaralı seçeneklerin seçilmesi halinde herhangi bir tahakkuk oluşmayacak olup 3 numaralı seçeneğin seçilmesi halinde ise "defter kayıt tarihi" alanı doldurulacaktır.

Söz konusu sistemsel düzenlemeler 11/04/2022 tarihinde gerçek ortamda devreye alınacak olup ikinci bir duyuruya kadar beyannamenin mevcut iş akışlarında damga vergisinin elektronik olarak tahakkuk ve tahsilinin dışında herhangi bir değişikliğe gidilmeyecektir.”

 

Denilmektedir.

 

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

  

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

 

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz