Menu

Duyurular


Gemilerin BWM Sözleşmesi Uygunluğu Hakkında

SİRKÜLER NO: 23.1 / 633- 379 = 20/09/2024


İlgi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden alınan 20.09.2024 tarih ve E-80368960-110.01-2189020 sayılı yazısı.

 

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden alınan ilgi yazıda;

‘’Bilindiği üzere "Gemi Balast Suyu ve Sedimanlarının Kontrolü ve Yönetimi Hakkında Uluslararası Sözleşme" (BWM) 8 Eylül 2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Sözleşme kapsamındaki tüm gemilerin "D-2 Balast Suyu Performans Standardı"nı sağlamaları için tabi olacakları takvim Deniz Çevresinin Korunması Komitesi (MEPC) 72. oturumunda alınan kararla (MEPC.297(72)) belirlenmiştir. Söz konusu kararla, 8 Eylül 2024 tarihine kadar Sözleşme kapsamındaki tüm gemilerin D-2 standardını karşılama zorunluluğu getirilmiştir.

Ancak, gelinen noktada, limanlarımıza uğrak yapan yabancı bayraklı gemilerden söz konusu D-2 standardını hali hazırda karşılamayan gemilerin mevcut olduğu görülmüş olup konu ile ilgili değerlendirme yapılması ihtiyacı hasıl olmuştur.

Bu kapsamda, limanlarımıza uğrak yapan D-2 standardını karşılamayan gemilere yönelik uygulama aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır:

1) BWM sözleşmesine tabi gemilere ordino verilmeden önce Liman Yönetimi Bilgi Sistemine (LYBS) yüklenen belgelerden Balast Suyu Arıtma Sistemi (BWTS) bulunduğu ve D-2 kuralı kapsamında Uluslararası Balast Suyu Yönetimi Sertifikası düzenlenip düzenlenmediği kontrol edilecektir.

2) Belge üzerinden yapılan kontrolde Sözleşme gereklerinin (D-2 standardı) sağlanmadığı tespit edilen gemilerde, denetim aralığına bakılmaksızın ilgili Memorandum kapsamında Liman Devleti Denetimi (PSC) yapılacaktır. Denetim sonucunda söz konusu sistemin kurulumunu teminen tersane kabul yazısı veya Bayrak devletinin geminin seferini tamamlamasına yönelik iznine istinaden geminin seyrine izin verilecektir. Akabinde, söz konusu gemilerin aynı şartlarda, Sözleşmeye uygunluk sağlamadan Ülkemiz limanlarına tekrar girişine izin verilmeyecektir.

Ülkemiz limanlarına uğrak yapan hat çalışan konteyner/ro-ro cinsi gemiler için yazımız tarihi itibarıyla 2 ay süre ile sefer kısıtlaması yapılmayacaktır.

Bu itibarla, bahse konu gemilerin D-2 standardını sağladığı titizlikle kontrol edilecek olup konunun önemine binaen iş bu talimat kapsamında uygulamanın yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.’’

Denilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

 

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

 

 

 

 

 

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter


 

 

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz