Gemiadamlarının Sağlık Durumlarındaki Değişimler Hakkında Yeni SIRC Raporu (2011-2016)
SİRKÜLER NO: 21.1 / 625-483 = 10/08/2017
İlgi: İMEAK Deniz
Ticaret Odası’ndan alınan 10/08/2017 tarih ve 3076-530/2017 sayılı yazısı.
İlgi yazı ile;
“Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS)’ndan alınan 26.07.2017 tarih ve LA(17)33 sayılı yazısına atfen;
Gemiadamları Uluslararası Araştırma Merkezi (SIRC) tarafından
"2011-2016 yılları arasında Gemiadamı Sağlığında Gözlenen Değişimler
Hakkında Özet Rapor" başlığıyla yeni bir çalışma yayımlandığı
bildirilmektedir. Rapora ücretsiz olarak erişebileceğiniz bağlantı adresi
aşağıdaki gibidir:
http://www.sirc.cf.ac.uk/Uploads/Publications/Changes%20in%20seafarers'%20health%202011-2016.pdf
İlgi yazıda özetlendiği üzere, 2011 ve 2016 yılları arasındaki
dönemde gemiadamlarından alınan bildirimler doğrultusunda sağlık koşullarında
ve uygulamalarında bazı iyileşmeler olduğu gözlenmiştir. Sigara ve alkol
tüketimi azalırken, sebzelerin ağırlık kazandığı bir beslenme alışkanlığı
benimsenmeye başlanmıştır. Öte yandan, kızartılmış yiyeceklerin tüketimi genel
olarak azalsa da karada geçirilen süreye nazaran gemide halen daha fazla bu tür
besinler tüketilmektedir. Gerek reçeteli gerek reçetesiz ilaç ve ağrı
kesicilerin kullanımında düşüş olduğu görülmektedir.
Bu olumlu gelişmelere rağmen, gemiadamları arasında etkili olan
yorgunluk ve psikolojik sorunlarla ilgili olumsuz yönde bulgulara rastlanmıştır. Araştırmaya konu olan yıllarda, uyku kalitesindeki düşüş,
gemiadamlarının stres düzeylerinden ziyade çalışma koşulları ve
çevresel faktörlerden kaynaklanmıştır.
Şirketlerin ilgisini çekebilecek bir diğer bulgu ise kamaralarının
gün ışığı almadığı yönünde bildirimde bulunan gemiadamı sayısının 2016'da artış
göstermiş olmasıdır.
İlgi yazı, rapordaki diğer iki önemli noktaya daha dikkat
çekmektedir. Söz konusu dönemde gemiadamları arasındaki yorgunluk düzeylerinin
artması, uzun vadede sağlığı tehdit etme potansiyeli taşımakta ve gemilerdeki
güvenliğin olumsuz etkilenebilmesi anlamına gelmektedir. 'Genel Sağlık
Anketi'nin vurguladığı ikinci önemli noktaya göre, 2011 yılıyla
karşılaştırıldığında psikolojik rahatsızlık yaşadığını bildiren gemiadamı
sayısı 2016 yılında artış göstermiştir ve bu durum araştırmaya dâhil
gemiadamlarının çevrelerindeki insanlara göre kendilerini neden daha az
sağlıklı hissettiklerini, kısmen de olsa, açıklayabilir.
ICS tarafından yayımlanan ilgi yazıda son olarak raporun aşağıdaki
tavsiyelerine yer verilmektedir:
1) Gemi işletmecileri tüm kamaraların gün ışığı görmesi için
gerekli önlemleri almalıdır.
2) Gemi işletmecileri kızartılmış yiyeceklerin daha az tercih
edilmesini sağlayacak lezzetli ve doyurucu alternatifler sunmalıdır.
3) Mürettebat için vejetaryen yemek seçenekleri sağlanmalıdır.
4) Kahvaltı alışkanlığının yaygınlaştırılması için gemide gevrek,
tahıl vb. bulundurulmalı ve benzer yiyecekler 'mesai saatleri dışında' da
ulaşılabilir olmalıdır.
5) Gemi işletmecileri, mürettebatın elverişsiz hava koşulları gibi
uyku kalitesini düşüren çevresel faktörlere olabildiğince az maruz kalması için
gerekirse ticari kaygıları geri plana almalıdır.
6) Gemi işletmecileri, gemide yeterli sayıda gemiadamı
bulundurarak çalışma saatlerinden kaynaklı yorgunluğun önüne geçilmesini
sağlamalıdır.
7) Gemiadamlarının psikolojik açıdan daha sağlıklı olmaları için
yorgunluğu azaltacak adımların yanı sıra gevşemeye ve zihnin rahatlamasına
yardımcı olacak imkân ve etkinliklere erişim sağlanmalıdır. Bunlar; oyunlar,
spor yapma fırsatı sunan uygun alanlar, mürettebatın hep birlikte vakit
geçirebileceği ferah ve rahat alanlar, internet erişimi olan ve dışarıyı gören
kamaralar, düzenli kara izinleri, temiz ve bakımlı yaşam alanları, yeterli
aydınlatma ile kamaraların arzu edildiği şekilde ısıtılmasını/soğutulmasını
sağlayan sistemler olarak sıralanmıştır.”
Denilmektedir.
Sayın Üyelerimizin
bilgilerini rica ederiz.
Saygılarımızla,
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği
Emin
EMİNOĞLU
Genel Sekreter
Dağıtım: Tüm
üyelerimiz