Menu

Duyurular


Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönergenin 15 Maddesinin 7 Fıkrası

SİRKÜLER NO: 23.2  / 737-597 = 06/10/2016 


Sayın Üyemiz,

Bilindiği üzere SOLAS Sözleşmesi gereğince, ülkemiz kıyı tesislerinde gemilere yüklenecek olan dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının tespit edilerek doğrulanması, doğrulanmış brüt ağırlıklarının bildirimi ve ilgili tarafların sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere " Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge" hazırlanarak 1 Haziran 2016 tarihli ve 40921 sayılı Bakanlık Olur'u ile yayımlanarak 1 Temmuz 2016 tarihi itibari ile uygulamaya girmiştir.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Genel Müdürlüğünce söz konusu yönergede tekrar düzenlemeler ve değişiklikler yapmış olup 09.09.2016 tarihinde Bakanlık Olur’u ile yeniden web sayfasında yayımlanarak yürürlüğe girmiş olduğundan 01.06.2016 tarihli yönerge de yürürlükten kaldırılmıştır.

Yeniden düzenlenen ilgi yönergenin 15 inci maddesinin 7 inci fıkrasında;

"Dolu konteynerin tespit edilmesi hizmeti veren Kıyı Tesisi İşleticisi bu hizmetin karşılığı faturalandırmayı hizmet talebinde bulunan yükletene veya tayin ettiği temsilcisine yapar."

denilmektedir.

İlgi madde hakkında dernek avukatımızdan almış olduğumuz görüş aşağıdaki gibidir.

“6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 105. maddesinin gerekçesinde ;’Yurtdışında yerleşik olan asile izafeten Türkiye’de acenteye dava açılması hakkı, uygulamada bir süre, alınan ilamın acenteye karşı uygulanabileceği şeklinde yorumlanmıştır. Bu uygulama sebebiyle acenteler, temsil ettikleri kişilerin borçlarını ödemek zorunda bırakılmıştır. Oysa, Türkiye’de bir tebligat adresi tesis eden hükmün bu doğrultuda yorumlanması, maddenin amacına aykırıdır. Acente, temsilci sıfatıyla hareket ederken, asilin borcunu üstlenmez veya bu borca kefil olmaz.’

Acentelerin temsil ettikleri asile karşı konumu bu biçimde belirlendikten sonra, önemli olanın acentenin “temsil ettikleri kişileri” temsil ettiklerini ispat etmeleri olduğu görülmektedir.

Bu çerçevede, konşimento talimatından yükleteni temsil ettiği açıkça anlaşılan acentenin, temsil için ayrıca bir belge ibraz etmesine gerek olmadığı, Yönergenin 15 / 7. maddesinde yer alan “yükletene veya tayin ettiği temsilcisine” ibaresinin her işlem için ayrı bir temsil belgesine gereksinim doğuracak şekilde yorumlanmasının mümkün olmadığı,”

şeklinde değerlendirilmiştir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerini rica ederiz.

 

                                                                                                        Saygılarımızla,

                                                                                    Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

 

                                                                                                        Emin EMİNOĞLU

                                                                                                         Genel Sekreter

 

Dağıtım: Tüm üyelerimiz