Menu

Duyurular


Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı -BIMCO – ICS Basın Bildirisi, 14 Aralık 2009.

SİRKÜLER NO: 12.3 / 0709-574 = 21/12/2009

 

İlgi: İMEAK DTO’dan alınan, 18/12/2009 tarih ve  5389-461/2009 sayılı sirküleri.

 

İlgi sirküler ile;

 

“ICS’den alınan 14.12.2009 tarih ve ICS(09)38 sayılı yazına atfen;

 

Kopenhag’da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’ndan sonra ICS ve BIMCO’nun birlikte yayınladıkları bir  Basın Bildirisi gönderilmiş olup, duyurulması istenmektedir.

 

Söz konusu Basın Bildirisi’nin Odamızda yapılan Türkçe çevirisi aşağıdadır:

 

“ BIMCO – ICS BASIN BİLDİRİSİ, 14 Aralık 2009

 

Temas edilecek kişiler: Peter Grube, BIMCO                    

Tel: +45 44 366835                                                                 

E-Posta: pr@bimco.org

 

Simon Bennett, ICS

Tel: +44 20 7417 8844

Simon.bennett@marisec.org

 

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KONFERANSI:  ARMATÖR TEMSİLCİLERİNİN, IMO BAŞKANLIĞINDAKİ DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE KÜRESEL ÇÖZÜM İÇİN YAPTIĞI ÇAĞRI.

 

Dünya ticaretinin yaklaşık %90’ını taşıyan uluslararası denizcilik endüstrisi, emisyonları ve iklim değişikliğini azaltmada rol oynamaktadır.

 

11 Aralık 2009 Cuma günü BIMCO (ve Başkanı Robert Lorenz-Meyer) ve Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Kopenhag’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında (COP 15) katılımcılar için özel bir etkinliğe ev sahipliği yapmışlardır.  İleri gelen armatör  temsilcileri, yeni teknolojinin kullanılması ve işletme ile ilgili önlemler yoluyla, yakıt etkinliğini daha da iyileştirmek ve gemilerden ileri gelen CO2 emisyonlarını azaltmak için gösterilen çabaları açıklamışlardır.

 

Anılan etkinlik, aynı zamanda, denizcilik endüstrisinin küresel düzenleyicisi olan Birleşmiş Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve INTERTANKO tarafından da desteklenmiştir.

 

Bu etkinlik, tüm küresel denizcilik endüstrisine, üzerinde anlaşmaya  varılan bir fikir birliği sunmuştur; şöyle ki, gemilerden ileri gelen CO2 emisyonlarını azaltmanın en etkili yolu Kopenhag Konferansı’nın IMO’ya, halen geliştirmiş olduğu geniş kapsamlı teknik ve ekonomik önlemler paketine son şeklini vermek üzere direktif vermesi olacaktır.  Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) bunu, Kyoto Ek 1 ülkeleri olan uluslara kayıtlı dünya ticaret filosunun sadece %35’ine  değil, fakat dünya taşımacılığındaki tüm gemilere uygulamada en iyi bir durumda olacaktır. 

 

Denizcilik endüstrisi temsilcileri, aynı zamanda hükümetlerin, denizcilik sektörü dahilinde ‘karbon  sızıntısı’ olmasından kaçınmalarının hayati  önem taşıdığını da açıklamışlardır.  IMO’nun dünya çapında yürürlüğe konan, gemilere ait çevre standartlarını bildirmede başarılı bir izleme kaydı mevcuttur. Gemilerden ileri gelen sülfür emisyonlarını ve diazot monoksitleri (nitrous oxides - diğer bir sera gazı) dramatik şekilde ve küresel olarak azaltmak için yapılan IMO antlaşması örnek olarak gösterilebilir.

 

CO2 emisyonlarını azaltmak için denizcilik endüstrisi tarafından gösterilen çabalar hakkında ilave bilgiler (grafikler ve şekiller dahil) www.shippingandco2.org adresinde bulunabilir. 

 

Temmuz 2009’da üzerinde anlaşmaya varılan, (ve Kopenhag’da yetki verildiği takdirde 2011 yılına kadar tamamen geliştirilecek olan) Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) önlemler paketi aşağıdaki hususları içermektedir:

 

•Yeni gemiler için enerji etkinlik dizaynı indeksine ait bir sistemin geliştirilmesi (arabalara ve elektrikli aletlere uygulanan sınıflandırmalara kavram olarak benzer şekilde).

•Tüm gemiler tarafından kullanılmak üzere bir Gemi Enerji Etkinlik Yönetimi Planı (SEEMP) için bir model.  SEEMP, CO2 emisyonlarına katkıda bulunabilecek olan çeşitli faktörler bakımından şirketler ve gemilerin izleme yapmalarına ve performansı iyileştirmelerine müsaade eder. Bunlara iyileştirilmiş Sefer Planlaması, hız yönetimi; kötü havada rota; makine gücünün en iyi şekilde kullanılması; dümenler ve pervanelerin kullanılması; tekne bakımı ve farklı yakıt tiplerinin kullanılması dahildir.

•Emisyon indirimlerini teşvik etmek üzere denizciliğe küresel olarak uygulanabilecek muhtemel ekonomik önlemlere ait unsurlar.

 

•Gemilerden ileri gelen CO2 hakkındaki yönetmeliğin geliştirilmesine ait ana prensipler hususunda anlaşma; aynı önlemlerin geminin bayrağına bakılmaksızın uygulanmasına ve çevre için gerçekten yararı olmasına duyulan ihtiyaç gibi. “

 

Denilmektedir.

 

Sayın Üyelerimizin bilgilerini rica ederiz.

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

Recep Düzgit

Genel Sekreter

 

 

Dağıtım: Tüm üyelerimiz