Menu

Duyurular


Bilgi / Belge Beyan ve Teminleri

SİRKÜLER NO: 8.1 / 708 - 425 = 15/10/2024 

İlgi: Ticaret Bakanlığı Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğü’nden alınan 15.10.2024 tarih ve E-60916521-155.99-00101821416 sayılı yazısı.


Zeytinburnu Gümrük Müdürlüğü’nden alınan ilgi yazıda;


‘’Bilindiği üzere; Türkiye Gümrük Bölgesine giren ve ayrılan Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları bu bölgeyi terk edene kadar gümrük gözetimi ve kontrolüne tabidir.Gümrük Yönetmeliğinin 72.maddesinin 3. fıkrasında; “3) Taşıtın işleteni ve temsilcisi, bu kontrolün yapılmasını temin etmek üzere gerekli önlemleri almak ve sorumluluklarını yerine getirmekle yükümlüdür. ” ifadesi ile Türkiye Gümrük Bölgesine giren ve ayrılan deniz taşıtlarının temsilcilerinin gümrük gözetim ve kontrollerinin yapılmasını teminen gerekli önlemlerin alınması noktasında gümrük idaresine karşı sorumlu oldukları hüküm altına alınmıştır.

Bu bağlamda, Türk ve yabancı bayraklı deniz taşıtları ile ilgili olarak son zamanlarda Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen kontroller neticesinde; yakıt, yağ, store vb. hususlara ilişkin Liman Tek Pencere sistemi üzerinden Acentelerce hatalı beyan yapıldığı, yapılan gözlemlerde; temsilciliğini (acenteliğini) yaptığınız deniz taşıtları ile alakalı olarak hatalı beyanların çoğunlukla gemiden/kaptandan bilgi ve belge temini ile bu bilgi ve belgelerin kontrolü cihetine gidilmemesinden kaynaklandığı görülmektedir.

Ayrıca; kontrol neticesine göre tesis edilecek işlemlere esas, bilgi ve belge temini ile izahat noktasında, Müdürlüğümüzce firmanıza/firmalarınıza yapılan yazılı bildirimler neticesinde verilen cevapların yetersiz olduğu, cevapların ekinde sunulan bilgi ve belgelerin eksik sunulduğu veya hiç sunulmadığı, bu hususun temsilciliği yapılan deniz taşıtı adına sorumluluk cihetinde noksanlığa yol açtığı, Müdürlüğümüzce tesis edilmesi gereken idari/adli işlemlerin gecikmesine ve dolayısı ile dosya konusu deniz taşıtı ile alakalı gereksiz gecikmelere sebebiyet verdiği anlaşılmaktadır.

Bu itibarla; temsilciliğini (acenteliğini) yaptığınız deniz taşıtları ile alakalı olarak, mer-i mevzuat hükümleri kapsamında yaptırımlarla karşılaşılmaması adına; Müdürlüğümüze yapılan beyanların, sadece kaptan beyanı baz alınarak gerçekleştirilmemesi, gemiden/kaptandan bilgi ve belge temin edilerek temin edilen bilgi ve belgeler dahilinde acenteliğinizce de gerekli kontroller yapılarak beyanların gerçekleştirilmesi, diğer taraftan gümrük işlemlerine esas olarak yapılan yazışmalara verilen cevapların detaylı izahı ile birlikte bilgi ve belgelerin temin edilerek verilen dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir.’’

Denilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

 

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

 

 

 

 

 

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter


 

 

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz