Menu

Duyurular


Bazı Akaryakıt Türlerindeki Kükürt Oranının Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik

SİRKÜLER NO: 23.1 / 443-262 = 28/07/2023 


İlgi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden  alınan 28.07.2023 tarih ve E-36712415-160.02-1129190 sayılı yazısı.

 

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden  alınan ilgi yazıda;

 ‘’a) Bazı Akaryakıt Türlerindeki Kükürt Oranının Azaltılmasına İlişkin Yönetmelik.

b) Gemi Yakıtlarında Kükürt İçeriğinin Tespitine Yönelik Denetim Yönergesi.

c) Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nin 02.05.2023 tarih ve 260 sayılı yazısı.

İlgi (c) yazıda özetle, Tuzla ve Yalova tersaneler bölgesinde bulunan ve %0,1 kükürt içeriğinin altında diesel oil yerine düşük kükürtlü fuel oil kullanmak isteyen gemilere Gümrük idarelerince yasak olduğundan bahisle engel olunduğu belirtilerek konuya açıklama getirilmesi talep edilmiştir.

Bilindiği üzere, uluslararası denizlerde gemilerin kullandığı yakıtların kükürt içerikleri ve denetimleri ile ilgili kurallar Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme (MARPOL) Ek-6'da düzenlenmiştir. Bu kapsamda ülkemizde ilgi (a) Yönetmelik ile Bakanlığımız tarafından yayımlanan ilgi (b) Yönerge yürürlükte bulunmakta olup denizcilik yakıtlarının uygunluklarına yönelik denetimler bahse konu mevzuatlar çerçevesinde Liman Başkanlıklarımız tarafından yürütülmektedir.

MARPOL Sözleşmesinde gemilerin kullandığı yakıttaki kükürt içeriği; onaylı kirlilik azaltma metodu kullanmayan ve uluslararası sularda seyreden gemilerde % 0,5; Kükürt (SOx) Emisyon Kontrol Alanlarının bulunduğu uluslararası sularda seyreden gemilerde ise % 0,1 ile sınırlandırılmıştır. Bunun yanında ilgi (a) Yönetmelik ve ilgi (b) Yönerge gereğince Liman Başkanlıklarımız idari sorumluluk sahalarında ise demirleyen veya kıyı tesisine yanaşan gemilerin derhal kükürt miktarı kütlece %0,1'i aşmayan denizcilik yakıtlarına geçmeleri zorunludur.

Yukarıda açıklandığı üzere bahse konu Sözleşme ve ilgili mevzuatta, kullanılan yakıtın türünden ziyade yakıtın kükürt içeriği önem arz etmektedir. Dünyada % 0,1 kükürt içeriğinin altında diesel oil yakıtının yanında Ultra Low Sulphur Fuel Oil (ULSFO) yakıt üretimi de yapılmakta ve gemilerde kullanılmaktadır.

Bu itibarla ülkemiz limanlarına gelen gemilerin ulusal ve uluslararası mevzuat kapsamında kütlece % 0,1 altında kükürt içeriği bulunan fuel oil yakıtının kullanımında bir sakınca bulunmadığı’’

 

Belirtilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

  

 

                                                                                     Saygılarımızla,

                                                                                                        Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 


                                                                                   Emin EMİNOĞLU

                                                                                     Genel Sekreter


 

 

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz