Menu

Duyurular


AB FuelEU Maritime Regülasyonu Hakkında Seminer

SİRKÜLER NO: 12,3 / 480-285 = 22/07/2024


İlgi: İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndan alınan 22.07.2024 tarih ve 1610/484/2024 sayılı yazısı.

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası’ndan alınan ilgi yazıda;

Avrupa Birliği (AB) tarafından denizcilik sektöründen kaynaklanan emisyon ve kirleticilerin belirlenen hedefler doğrultusunda azaltılması için çalışmalar sürdürülmekte olup, bahse konu düzenlemeler başta gemi işletmecileri olmak üzere denizcilik sektörü açısından son derece önemli hale gelmiştir.

Bu çerçevede, AB’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı-AYM (European Green Deal) kapsamında denizciliğin AB Emisyon Ticaret Sistemi’ne (ETS) dahil edilmesi düzenlemesi Mayıs 2023’te kabul edilmiş olup 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

Diğer yandan, AYM kapsamındaki “FuelEU Maritime” Regülasyonu dahilinde, gemi yakıtlarındaki karbon içeriklerine göre vergilendirilmesi düzenlemesi Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi tarafından kabul edilmiş olup 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Bu kapsamda, yeşil dönüşümün hızla artan önemi ve ivmesine bağlı olarak denizcilik sektörümüzün düzenlemeler dahilinde AB tarafından uygulamaya konulan FuelEU Maritime Regülasyonu’nun genel tanıtımı, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar tamamlanması gereken izleme planlarının nasıl hazırlanacağı, uygulamaya girecek FuelEU Maritime kayıtlarının tutulması, emisyon hesaplama ve uyum metotları, gemi filoları ile havuz oluşturulması ve hesaplama örnekleri konularında bilgilendirilmesi maksadıyla; “AB FuelEU Maritime Regülasyonu” konulu seminer Odamız Yönetim Kurulu Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İNSEL tarafından 30 Temmuz 2024 Salı günü saat 14:00’da Odamız Meclis Salonu’nda fiziki oturumda ve aynı zamanda çevrimiçi olarak hibrit şekilde gerçekleştirilecektir.

Küresel ve bölgesel düzeyde ülkemiz ve sektörümüz açısından büyük bir değişimi konu alacak bahse konu seminere fiziki ortamda Meclis Salonumuzda ve uzaktan toplantı programı (https://zoom.us/j/91559773730?pwd=63AEVHKGxixJN7GsGNaymPbClKbAJb.1, Meeting ID: 915 5977 3730-Passcode: 771601) üzerinden  iştirak etmek isteyen üyelerimiz Odamız Web sayfasında yer alan “Eğitim/Sunumlar” sekmesinde bulunan online katılım formunu doldurarak katılım sağlayabileceği,

Belirtilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

 

 

 

 

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

 

 

 

 

 

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter


 

 

 

 

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz