Menu

Duyurular


Gemi Acenteliği İşlemleri

SİRKÜLER NO: 4.2 / 10- 8 = 04/01/2024 


İlgi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden alınan 03.01.2024 tarih ve E-25270526-155.01.01-1638857 sayılı yazısı.

 

Denizcilik Genel Müdürlüğü’nden alınan ilgi yazıda;

‘’Bilindiği üzere gemi acenteliği ile ilgili olarak iş ve işlemler 05.03.2012 tarih ve 28224 sayılı Resmî Gazete de yayımlanan Gemi Acenteleri Yönetmeliği kapsamında yapılmaktadır. 

Anılan Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci bendinin (a) fıkrasında "Ulusal mevzuat ve uluslararası denizcilik kuralları ile İdare tarafından verilen yazılı talimatlara uymak" hükmü yer almakta olup acentelerin yaptıkları iş ve işlemlerde acentelikle ilgili tüm mevzuat ve talimatlara uymaları gerekmektedir.

Son zamanlarda Genel Müdürlüğümüze gelen şikayetlerde ve liman başkanlıklarımızca yapılan denetimlerde, gemi acentelerince anılan yönetmeliğe uygun hareket edilmediği, limanlarımıza gelen ve ayrılan gemilerle ilgili olarak Liman Yönetim Bilgi Sistemi (LYBS) ve Liman Tek Pencere (LTP) uygulamasına yüklenen belgelerin hatalı veya süresi geçmiş olduğu, ayrıca yabancı bayraklı yatların ülkemize giriş-çıkış ve seyir izin belgesi düzenlenmesine yönelik bazı işlemlerde, gemilerin kullanım amacının tayininde, gemi cinsinin acente tarafından beyanında yanlışlıklar olduğu ve buna benzer hatalı işlemlerin artığı tespit edilmiştir.

Bu itibarla, donatanın mağdur olmaması veya acentelerin idari yaptırıma maruz kalmaması için yukarıda belirtilen iş ve işlemlerde ibraz edilecek bilgilerin ve belgelerin güncel ve geçerli olup olmadığının kontrolüne müteakip online sistemlere giriş yapılması hususunda bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.’’

Denilmektedir.

Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

 


 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

 

  

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter


 



 

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz