Menu

Duyurular


1915 Çanakkale Köprüsü

SİRKÜLER NO: 13.7  / 721-579  = 05/10/2020


“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Çanakkale Liman Başkanlığı’ndan alınan 05.10.2020 tarih ve E.2323 sayılı yazısı.

 

Bilindiği üzere Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği Uygulama Talimatı 6. maddesinin (c) alt bendi "İstanbul Boğazı için hava çekimi 54-58 metre ile Çanakkale Boğazı için hava çekimi 66-70 metre olan gemiler; acenteleri vasıtasıyla seferlerinin planlanması aşamasında ve geçişten en az 30 gün önce ilgili liman başkanlığına seyir ve teknik hususlar ile ilgili bilgileri içeren yazılı müracaatlarını yaparlar. Geminin azami hava çekimi tanınmış bir klas kuruluşu veya geminin klas kuruluşu tarafından yetkilendirilecek bir firma tarafından tespit edilip belgelendirilecek ve geçiş öncesi liman başkanlığı ile TBGTH Merkezine yazılı olarak bilgi verilecektir. Seyir, can, mal ve çevre emniyeti gözetilerek, söz konusu gemilerin Türk Boğazlarından emniyetli geçişine ilişkin ilave geçiş şartları Komisyon tarafından tespit edilir ve ilgili liman başkanlığı tarafından İdareye, KEGM'ne, diğer ilgili liman başkanlıklarına ve gemi kaptanına tebliğ edilmek üzere acentesine bildirilir." hükmüne amirdir. Yine söz konusu Talimatın Geçici Maddesinde "Bu Talimatın 6 ncı maddenin 1 inci fıkrasının (c) bendinde Çanakkale Boğazı için belirlenen hava çekimi hükmü, inşaatın devamı aşamasından 1915 Çanakkale Köprüsü'nün tamamlanmasına kadar Çanakkale Liman Başkanlığınca belirlenerek Çanakkale TBGTH Merkezi tarafından ilgililere duyurulur." şeklinde düzenlenmiştir.

1915 Çanakkale Köprüsü inşa faaliyetleri kapsamında Avrupa ve Asya kule ayaklarının inşası tamamlanmış ve 08.09.2020 ile 17.09.2020 tarihlerinde her iki ayak arasında "Geçici Taşıma Halatı Montajı" tamamlanmıştır. Geçici taşıma halatı şu an için 100 metre kotunda tutulmaktadır. Akabinde kediyolu halatlarının çekimi aşamasına geçilecek ve bu işlemin sonucunda hava çekimi 73 metreye kadar düşecek ancak kediyolu döşemesinin yapılması ile birlikte yükseklik 92 metreye çıkacaktır. Anlaşılacağı üzere 17.09.2020 tarihi itibarı ile Çanakkale Boğazından geçecek gemi ve deniz araçları için hava çekimi (air draft) önemli bir hale gelmiştir.

Bu bilgiler ışığında, Çanakkale Boğazını kullanan gemi ve deniz araçlarının hava çekimi ile ilgili olarak düzenleme yapma ihtiyacı hasıl olmuştur. Bu kapsamda;

                 Türk   Boğazları   Deniz   Trafik Düzeni   Yönetmeliği   Uygulama    Talimatı  6 ncı   maddesi

gereği   hava   çekimi   66 - 70 metre  olan     gemilerin,  acenteleri vasıtasıyla      seferlerinin

planlanması aşamasında ve        geçişten en   az 30   gün   önce   ilgili Liman   Başkanlığımıza

seyir ve teknik hususlar ile ilgili bilgileri içeren yazılı müracaatlarını yapması, geminin azami hava çekiminin tanınmış bir klas kuruluşu veya geminin klas kuruluşu tarafından yetkilendirilecek bir firma tarafından tespit edilip belgelendirilmesi ve geçiş öncesi liman başkanlığı ile TBGTH Merkezine yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Seyir, can, mal ve çevre emniyeti gözetilerek, söz konusu gemilerin Türk Boğazlarından emniyetli geçişine ilişkin ilave geçiş şartları Komisyon tarafından tespit edilecek Liman Başkanlığımız tarafından İdareye, KEGM'ne, diğer ilgili liman başkanlıklarına ve gemi kaptanına tebliğ edilmek üzere acentesine bildirilecektir.

                 1915 Çanakkale Köprüsü tabliye montajı yapılıncaya kadar, 70 metre üzeri hava çekimine sahip gemi ve deniz araçlarının seferlerinin planlanması aşamasında seyir ve teknik hususlar ile gemi/deniz aracının tanınmış klas kuruluşu veya geminin klas kuruluşu tarafından yetkilendirilecek bir firma tarafından belgelendirilen hava çekiminin Liman Başkanlığımıza sunulması, gemi/deniz aracının geçişinin uygun görülmesi halinde seyir, can, mal ve çevre emniyeti gözetilerek Liman Başkanlığımızca toplanan komisyon marifetiyle ilave geçiş şartları belirlenerek geçiş sağlanacaktır.

                 1915 Çanakkale Köprüsü tabliye montajı başladıktan sonra Liman Başkanlığımızca kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacak ve 70 metre üzeri gemi/deniz araçlarının Çanakkale Boğazından geçişine müsade edilmeyecektir.

Çanakkale Boğazını kullanacak gemi/deniz araçlarının hava çekimi nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için gerekli bildirimlerin yapılması, yukarıda izahı yapılan hükümlere hassasiyetle uyulması hususu,

 

 

Bildirilmektedir.


Sayın Üyelerimizin bilgilerine rica ederiz.

 

 

 

Saygılarımızla,

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği

  

Emin EMİNOĞLU

Genel Sekreter

 

 

 

 

 

Ek: İlgi Yazı

Dağıtım: Tüm üyelerimiz