Menu

Duyurular


Deniz Kazalarını ve Olaylarını Araştırma ve İnceleme Yönetmeliği

SİRKÜLER NO: 11.5  / 332-252 = 16/07/2014

Değerli Üyemiz,
 
10 Temmuz 2014 tarih ve 29056 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Deniz Kazalarını ve Olaylarını Araştırma ve İnceleme Yönetmeliği, aynı gün 13.7/318-24 sayılı sirkülerimiz ile üyelerimize duyurulmuştur.
 
Yönetmeliğin incelenmesi neticesinde aşağıdaki hususların da gemi acenteleri tarafından bilinmesinin yararlı olacağı düşünülerek ayrıca bilgilerinize sunulmaktadır:
 
1.  Yönetmeliğin amacı; deniz kazalarının araştırılması ve incelenmesi ile bunlara ilişkin bildirimlerin yapılmasına yönelik usul ve esaslar ile görev, yetki ve sorumlulukları belirlemektir.
 
2.  Yönetmelik; Türkiye’nin deniz yetki alanları ile içsularında Türk veya yabancı bayraklı gemilerin, bulunduğu coğrafi konuma bakılmaksızın Türk bayraklı gemilerin tüm deniz alanlarında, Türkiye'nin önemli ölçüde ilgili devlet sıfatını haiz olduğu kaza ve olaylar ile tasarımı veya inşası Türkiye’de yapılan gemilerin dâhil olduğu deniz kaza ve olaylarının,  araştırılmasını ve incelenmesini kapsar.
 
3.  Yönetmelik hükümleri; Ülkemizdeki tersane, tekne imal yeri, çekek yeri ve gemi söküm tesislerinde, münhasıran geminin tamir, bakım ve tutumu sırasında meydana gelen kazalarda ve Askeri gemiler ile kamu hizmetlerine tahsisli olup ticari amaçla kullanılmayan devlet gemilerine uygulanmaz.
 
4.  Yönetmelik;
·         26/9/2011 tarihli ve 655 sayılı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 29 uncu ve 34 üncü maddelerine dayanılarak
·         18/5/1968 tarihli ve 6/10027 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla taraf olduğumuz
1966 Uluslararası Yükleme Sınırı Sözleşmesine (LL 66),  
6/3/1980 tarihli ve 8/522 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla taraf olduğumuz Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesine (SOLAS-74),
3/5/1990 tarihli ve 90/442 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla taraf olduğumuz Denizlerin Gemiler Tarafından Kirletilmesinin Önlenmesine Ait Uluslararası Sözleşmeye (MARPOL-73),
26/8/2003 tarihli ve 2003/6109 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla taraf olduğumuz Gemi Adamlarının Eğitim, Belgelendirilme ve Vardiya Standartları Hakkında Uluslararası Sözleşmeye (STCW) ve
MSC.255(84) sayılı IMO Kaza İnceleme Koduna
paralel olarak hazırlanmıştır.
 
5. Yönetmelik kapsamındaki deniz kaza ve olaylarının araştırma ve incelenmesi KAİK’ in (Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu) ‘ nun görev, yetki ve sorumluluğundadır. Bu kurulun görev ve yetkileri 6.5.2013 tarih ve 28639 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu Yönetmeliği ile belirlenmiştir.
 
6.  Deniz kaza ve olayları incelemesi için görevlendirilen uzmanlar KAİK Yönetmeliğinde belirtilen görev ve yetkilerin yanı sıra, hudut kapıları ve gümrüklü sahalar da dâhil olmak üzere;
 
a) Deniz kazasına karışan gemiye çıkabilir ve gemi üzerinde incelemelerde bulunabilir,
 
b) Gemi kaptanı, mürettebatı ve diğer ilgililerle görüşebilir,
 
c) İlgili liman, şirket, kılavuzluk istasyonu, gemi trafik hizmetleri istasyonu, liman başkanlıkları, Bakanlık merkez teşkilatının denizcilikle ilgili birimleri,  arama kurtarma merkezleri ve arama kurtarma faaliyetleriyle ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ile çevre acil müdahale merkezleri ve çevre kirliliğiyle ilgili diğer kurum ve kuruluşlarda incelemelerde bulunabilir,
 
ç) VDR (Voyage Data Recorder) kayıtlarını alabilir ve çözümlettirebilirler.
 
7.  Kaza incelemesine konu gemi, deniz kaza incelemesi için gerekli görülmedikçe seferinden alıkonulamaz ve orijinal belgelerine ve teçhizatına el konulamaz.
 
8.  Bir deniz kazası meydana geldiğinde aşağıda belirtilen kişi, kurum veya kuruluşlar en kısa süre içinde kazaya ilişkin bildirim yapmakla yükümlüdürler:
 
a) Müteselsil olarak sorumlu olmak üzere; geminin kaptanı, kaptan bildirim yapamayacak durumda ise yerine vekâlet eden zabit, geminin donatanı, işleteni veya acentesi,
 
b) Yukarıdaki bildirim yükümlülüğüne ilave olarak sorumluluk sahası içinde meydana gelen deniz kazalarında ilgili liman başkanlığı.
 
9.  Kaza incelemesinin amacı; deniz kazalarının oluşmasına neden olan gerçek sebeplere ulaşmak suretiyle denizde can, mal ve çevre emniyetine yönelik mevzuat ve uygulamaların geliştirilmesini sağlamak, böylece benzer kazaların tekrarını önlemek ve kaza sonrasındaki olumsuz etki ve sonuçların azaltılmasını temin etmektir.
 
10.  Yönetmelik kapsamında yürütülen deniz kaza incelemesi adli veya idari soruşturma niteliğinde olmadığı gibi, amacı suçu ve suçluyu tespit etmek veya sorumluluk paylaştırmak değildir.
 
11.  Önemli ölçüde ilgili devletleri ilgilendirip de bizzat bu devletlerle veya bu devletler tarafından yetkilendirilen kişi veya kuruluşlarla işbirliği halinde yürütülmesi gereken kaza araştırma ve inceleme faaliyetleri, ülkemizin de taraf olduğu uluslararası sözleşme hükümlerine göre gerçekleştirilir.
 
12.  Kaza incelemesi kapsamında elde edilen bütün bilgi ve belgeler ile yazılı ve elektronik kayıtlar ve kaza inceleme taslak raporları, adli makamlar istisna olmak üzere, kaza incelemesi maksatları dışında açıklanamaz ve hiçbir kişi ve merci ile paylaşılamaz.
 
13. Aynı konuda 31/12/2005 tarihli ve 26040 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanmış olan Deniz Kazalarının İncelenmesine İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
 
Sayın Üyelerimizin bilgilerini rica ederiz.
 
 
                                                                                                       Saygılarımızla,
                                                                                  Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği
 
 
 
                                                                                                      Emin EMİNOĞLU
                                                                                                       Genel Sekreter
 
 
Ek 1: İlgi Yönetmelik
 
 
Dağıtım: Tüm üyelerimiz